donderdag 25 april 2013

Versla je verslaving - 2. Drank

Deze post is de tweede in een reeks over het verslaan van verschillende verslavingen. The Eloquent Dutchman is geen arts of psycholoog, ook zijn we geen priester. We zijn er niet om te oordelen over je levenswijze, en hoe je tot je acties of verslaving bent gekomen kan ons ook niet schelen. We willen die goede vriend zijn die je er met een aantal punten op wijst dat je je leven weggooit door die verslaving van je. Oké? Aan de slag!


Oscar Goodman : toen de burgermeester van Las Vegas van 1999 tot 2011 gevraagd werd naar zijn drankprobleem antwoordde hij: "I don't have a drinking problem.. I love to drink!"
De meest bekende verslaving die we kennen in onze westerse maatschappij is alcoholisme. Sommige bekende lieden met een alcoholverslaving werden onze helden, de lijst is bijna eindeloos! Frank Sinatra dronk graag, zijn collega van de Rat Pack, Dean Martin, had de reputatie een zware drinker te zijn maar in werkelijkheid dronk hij niet overmatig veel. Dat is een duidelijk voorbeeld van "wie de naam heeft van vroeg opstaan, kan lang blijven liggen". Oscar Wilde, James Joyce, Edgar Allan Poe, Ernest Hemingway en Anthony Burgess zijn een aantal meest geroemde schrijvers in de geschiedenis en waren allen zeer stevige drinkers. 


George Best en Paul Gascoigne waren prima voetballers en uitstekende zuiplappen. André "The Giant" Roussimoff was een Franse worstelaar die beroemd werd in Amerika en ooit binnen 6 uur 119 (honderdnegentien) bier soldaat maakte. Hij was 2,24 meter lang en woog rond de 250 kilo, dus hij kon wel wat hebben.


Winston Churchill was Engelands hoop in de bange dagen der Tweede Wereldoorlog en de bulldog sloeg zich er kranig doorheen met behulp van verschillende dranken "before, after and if need be during all meals of the day". Op het schelle verwijt van een dame die uitriep "Mister Churchill, you're drunk!" antwoordde hij fijntjes "And you, madam, are ugly. At least in the morning I will be sober". Winston Churchill dronk whisky en champagne in danige hoeveelheden dat Pol Roger sinds 1984 als vlaggenschip de Cuvée Sir Winston Churchill verkoopt.


Maar hoe smakelijk de anekdotes van bekende dronkenlappen ook zijn, en hoeveel we ook genieten van verschillende dranken, alcoholisme kan ook een enorm probleem zijn.


Het is een veel voorkomend probleem, en wellicht de meest gebagatelliseerde verslaving die we kennen. Want "ah joh, als die jongen dat nou lekker vindt" wordt eigenlijk alleen maar gebruikt bij alcoholisten.


Met name jonge mannen zien het als een sport om veel te zuipen en de groepsdruk is vaak onweerstaanbaar. Twintig bier weghakken op een zaterdagavond is echter geen getuige van je mannelijkheid maar eerder van je onvolwassenheid. De man die weet wanneer hij genoeg heeft gedronken om zich prettig te voelen maar niet duidelijk onder invloed te zijn, is een échte heer die rekening houdt met de indruk die hij achterlaat.

Extra opmerking: hoewel we bij de Eloquent Dutchman op verschillende plaatsen de loftrompet zullen steken over drank, drinken en cafees willen we ook graag wijzen op de gevaren van overmatig drankgebruik.Stap 1. Erkennen dat er een probleem is

Met name bij overmatig drankgebruik is het lastig om aan te geven waar "een gezellig glaasje" overgaat in een drankprobleem. Wanneer je eens in de zoveel tijd een keertje aangeschoten bent, zal niemand te snel oordelen dat je een drankprobleem hebt, toch? Ik bedoel, gewoon eens een keer lekker je laten gaan is toch geen probleem?

Wanneer de symptomen wél duidelijk zijn, ben je al zo goed als verloren! Wanneer je 's morgens een borrel nodig hebt omdat anders je handen niet stoppen met trillen, dan heb je een echt probleem. Wanneer collega's afstand houden om niet zelf dronken te worden van jouw kegel, heb je een écht drankprobleem.

Maar waar ligt de grens? Net als bij drugs, ligt de grens bij het antwoord op de volgende vragen: belemmert het mijn functioneren? 'Moet' ik élke dag drinken? Als ik drink, neem ik dan een glaasje voor 'de gezelligheid' of word ik pas gezellig na 5 drankjes? Wanneer je eerlijke antwoorden je zorgen baren, kun je aannemen dat er een probleem is.

Stap 2.  Bekend maken aan je omgeving dat je een probleem hebt.

Waarschijnlijk heeft je omgeving al wel in de gaten dat jij wel erg graag ergens op proost maar toch kan het ook in dit geval een goed idee zijn om je omgeving in te lichten. Aangezien alcoholverslaving een veel voorkomend probleem is, zullen we mensen zijn die je kunnen doorverwijzen naar bijvoorbeeld een ex-verslaafde, of een goede kliniek of anderszins behulpzaam kunnen zijn.

Net als met drugs kan de steun van je omgeving het laatste duwtje zijn dat je nodig hebt om je alcholverslaving af te zweren.

Stap 3. Zoek professionele hulp

Net als voor drugsverslaving zijn er verschillende klinieken en programma's die je kunnen helpen. Dankzij de vele alcoholverslaafden zijn er vele professionele hulpaanbieders. Zorg dat je met ze in contact komt, zodat professionele begeleiders je naar de juiste kliniek kunnen verwijzen, of je het juiste programma kunnen aanmeten.

Wees net als bij een drugsverslaving eerlijk over je problemen en bagatelliseer ze niet. Als jij het al niet serieus neemt, wie dan wel? Ook hierbij zijn er verschillende instanties die hulp kunnen bieden. 

Stap 4. Start je programma zo snel mogelijk.

Niet nog één avondje doorzakken, niet die restjes wijn wegwerken, vandaag beginnen! Hoe eerder je begint, hoe makkelijker het is om je motivatie vast te houden, van uitstel komt afstel zei je moeder vroeger tegen je, en ze had gelijk!

En zelfs al valt het zwaar, bekijk het van de goede kant: hoe eerder je begint hoe eerder je klaar bent!

Stap 5. Volg je programma van begin tot eind.

Net als alle cursussen, een afkickprogramma is een cursus om je lichaam te leren niet meer naar je ondeugd te verlangen, heeft het pas nut als je m van begin tot eind doorloopt. Maak je programma af! Maak een foto van je geliefden of knip een artikel uit dat je eraan kan herinneren waarom je dit ook alweer doet.

Stap 6. Zorg dat je nuchter blijft!

De makkelijkste manier terug naar verslaving is dat ene glaasje om te vieren dat je afgekickt bent. Ons advies: onthoud je van alcohol. Het is tegenwoordig volkomen geaccepteerd dat mensen niet (meer) drinken en zelfs cocktailbars hebben alcoholvrije varianten. Mocht je toch een glaasje willen nuttigen, vraag dan je omgeving om oprecht op je te letten. Heus, een glaasje zal je niet direct kwaad doen maar laat anderen jou in de gaten houden en de mogelijkheid tot terugval verkleint.

Stap 7. Gefeliciteerd en houd vol!

Gefeliciteerd. Je hebt je drankverslaving succesvol overwonnen en met hernieuwde krachten kun je je richten op een productief en gelukkig leven.

Zorg dat je nuchter blijft, en waarschuw degenen die je gesteund hebben, als je het moeilijk hebt en terugval op de loer ligt.

Geen opmerkingen: