zaterdag 23 maart 2013

De eerste date overleven als een heer - deel 1

De emancipatie van de vrouw heeft over de afgelopen, pak 'm beet, honderdvijftig jaar veel goeds gebracht. Vrouwen kunnen kiezen en gekozen worden, ze mogen zelf beslissen wat voor opleiding ze willen volgen en wat voor werk ze willen doen, vrouwen mogen zonder toestemming van derden een ongeboren kind om wat voor reden dan ook laten verwijderen, oftewel abortus plegen. Dit soort rechten beschouwen wij in onze samenleving als vanzelfsprekend en hoewel je kunt discussiëren over de ethische kant van bijvoorbeeld abortus, kun je er amper omheen dat deze vrijheden ons onderscheiden van andere, minder ontwikkelde landen.

Echter, ondanks Wilhelmina Drucker en Aletta Jacobs zijn er een aantal zaken niet veranderd in die anderhalve eeuw. Zo is nog steeds de bouw en de scheepvaart het domein van mannen, terwijl vrouwen oververtegenwoordigd zijn in zorg en administratieve functies, met name secretaresses. Ook in de sociale omgang is bij bepaalde zaken weinig veranderd, een ervan is de edele kunst van het uitgaan, tegenwoordig ook wel met een lelijk leenwoord "daten" genoemd. Hoewel vrouwen het niet altijd toe zullen geven, verwachten zij toch half-half dat de man bij de eerste date betaalt. Veel mannen van tegenwoordig zijn opgegroeid in een meer en meer vrouwelijke samenleving, vaak ook nog eens door alleen hun moeder door het idioot hoge aantal scheidingen, en weten zich daardoor soms geen raad met deze situaties. Want hoe weet je hoe je je als heer dient te gedragen als het beste en makkelijkste rolmodel, een vader(figuur) zo jammerlijk ontbreekt.


Sta mij daarom toe wat (geleende) tips met je te delen over hoe je de Eerste Date overleeft als een heer.


De uitnodiging


Ondanks de emancipatie is het toch wel zo dat de dame in kwestie gevraagd wil worden door de man. Dus aan de slag! Bel haar op maandag of dinsdag en informeer naar haar plannen voor vrijdag en zaterdag. Waarom deze dagen? Vrijdag en zaterdag zijn de uitgaansdagen bij uitstek. Vraag je haar voor een andere dag, dan krijgt ze het idee dat ze b-garnituur is. Waarom op maandag en dinsdag vragen? Heb je een zus? Is die wel eens gevraagd voor een date op pakweg donderdag om op vrijdag te gaan dineren? Je zou je eigen huis uitvluchten! Zenuwinzinking is de beste omschrijving. "Wat moet ik aan? Is dit te bloot? Ben ik niet te wit? Is dit te hoerig als nagellak?" Daarom... geef haar de tijd om dat lekker zelf uit te zoeken, en bel dus op maandag en dinsdag.


Deel twee van de uitnodiging: stel twee opties voor de date voor. Voel je je avontuurlijk? Sushi (géén all you can eat) en een late voorstelling in theater of schouwburg. Misschien is het wel museumnacht, of is er een galerie-opening. En anders ga je voor Italiaans en eventueel een drankje na. Waarom nou weer deze keuzes? Sushi laat zien dat je geen jankhout bent als het op eten aankomt, het heeft ook een bepaalde zweem van "sophistication" over zich. Daarentegen is Italiaans een superduper veilige optie. Als de date een beetje tegenvalt bestel je een pizza en je maakt de pleiterik binnen 45 minuten, is het leuk dan ga je à la carte en maak je het uitgebreid. De Italiaan leent zich vanwege het "rustig zitten"-karakter dat met name à la carte dineren met zich meebrengt prima voor een afzakkertje. Het afwijkende karakter van Sushi leent zich voor een wat avontuurlijker uitje, bijvoorbeeld een late tentoonstelling bij een plaatselijke galerie. Daar is normaal gesproken altijd wel wat te drinken, dus stel je lever gerust.


Maar waarom moet de man al het plannen doen? Simpel! Ondanks de eerder genoemde emancipatie, krijgen vrouwen kriebels van een man met een plan. Het laat haar zien dat je initiatief neemt, vooruit kunt denken en niet bang bent om de leiding te nemen. Bovendien, jij vraagt haar uit, dan is het ook logisch dat jij de agenda bepaalt. Je vertelt haar in deze fase dus al wat de plannen zijn, op die manier kan zij plannen maken; wanneer ze haar nagels doet, wat ze aantrekt, enzovoorts. Vrouwen vinden het vreselijk als ze totaal niet gekleed zijn op de situatie waar ze in belanden en als ze weet waar ze aan toe is kan ze ontspannen "op date" met je.


Deel 2 >>

Geen opmerkingen: