vrijdag 15 februari 2013

Het dragen van een kostuum

Aangezien vandaag in het teken staat van een sollicitatiegesprek  zal ik, ondanks dat het vrijdag is, moeten vertrouwen op mijn kostuum om een goede indruk te maken. Kostuums zijn er van spotgoedkoop bij C&A tot achterlijk duur van Hugo Boss en het is net waar je zelf de voorkeur aan geeft qua pasvorm, materiaal, details. In tegenstelling tot wat veelal beweerd wordt, zijn maatpakken van merken geen maatpakken maar worden ze slecht 'vermaakt' om beter te passen. Als je dat wilt kun je trouwens net zo goed terecht bij SuitSupply, zij bieden de mogelijkheid om hun standaardmaten te laten aanpassen aan jouw lichaam.

Laat je goed voorlichten over opties voor kleuren, dessins en materialen, zo voorkom je dat je als lijkbleke man een pak krijgt waardoor je helemaal ernstig ziek lijkt. Let daarnaast op de juiste kleuren voor de juiste periode. Is het mei en koop je je pak voor de komende maanden? Kies linnen of scheerwol, beiden zijn natuurlijke materialen die goed ademen en isoleren. Ga voor lichtere kleuren, want zwart in juli en je kunt dat mooie overhemd wel weggooien.

Veel mannen vergeten het plaatje compleet te maken door te kiezen voor verwassen, slappe overhemden (het liefst de bovenste 2 knoopjes open zodat je zicht hebt op het uitgelubberde, goedkope witte t-shirt met ronde hals) en een slechte keuze qua schoenen en accessoires. Wat schoenen betreft zijn er een paar simpele vuistregels waarmee je altijd uit de voeten kunt. Zwarte, leren schoenen zijn altijd goed onder een kostuum, zorg er wel voor dat je de schoenen op de dag zelf nog even poetst, bijvoorbeeld met zo'n handige tube met spons zoals deze

Over bruine schoenen lopen de meningen ernstig uiteen. Volgens sommigen is het not done voor alles dat formeler is dan een theebezoek. Ik vind dat onzin, en zeker cognac-kleurige schoenen kunnen een saai, grijs pak wat opleuken. Toch moet je oppassen met bruin onder grijs, en laat je vooral adviseren door een winkelbediende, kleer- of schoenmaker of je/een vrouw. Als vuistregel kun je aanhouden dat je bruine schoenen draagt onder lichtgekleurde pakken en zwart onder de overige kleuren.

Ook qua accessoires kun je punten scoren door op te letten. Draag voor de gelegenheid passende manchetknopen als je een overhemd met dubbel manchet (ook wel bekend als Frans manchet) hebt, niet zo opgedirkt met knoopjes én manchetknopen, het ziet eruit alsof je niet kon kiezen en is nogal dubbelop. Breek trouwens gerust met het modebeeld door een pochet te dragen. Een pochet is een beetje uit het straatbeeld verdwenen dankzij de confectiepakken die zoveel gedragen worden, en de angst boven het maaiveld uit te steken in "doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg"-land. Hieronder de meest voorkomende pochets en hoe je ze dient te maken.

Met dank aan de heren van Punto Italiano

Naast manchetknopen en pochets vergeten we de meest voorkomende en toch belangrijkste accessoires die ervoor zorgen dat die pantalons op hun plaats blijven; riem en bretels! Ook hiermee kun je je totaalverschijning gemakkelijk perfectioneren of verwaarlozen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je riem dezelfde kleur heeft als je schoenen en draag nooit (zei ik nooit? NOOIT!) zowel een riem als bretels. Want Henry Fonda leerde het ons in Once Upon a Time in the West
How can you trust a man who wears both a belt and suspenders? The man can't even trust his own pants
 Hoe kun je een man vertrouwen die zowel een riem als bretels draagt? Hij vertrouwt zijn eigen broek niet eens!


Geen opmerkingen: