vrijdag 22 februari 2013

Gastbijdrage : De man: een efficiente prins in de keuken (1)


Deze post is geschreven door een gastschrijver die we hopelijk vaker zullen tegenkomen.

De keuken. Ondanks de grote, ja misschien zelfs doorgeslagen emancipatiedrift in dit land nog altijd het domein dat vrouwen graag het hunne claimen.
Waar vrouwlief gebruik plagt te maken van een eindeloos palette aan potten, pannen, kommetjes, keukenhulpjes en andere toebehoren, schudt de ware keukenprins meewarig het hoofd bij de aanblik van zoveel onnodige afwas in spe.
Want laten we eerlijk zijn: een beetje gastronomisch onderlegde man kan zelfs hele taarten op tafel zetten met behulp van slechts twee kommen, een springvorm en een oven - binnen 70 minuutjes!

U gelooft mij niet? Sta mij dan toe een lesje Appeltaart voor beginners neer te pennen.


In de plaatselijke supermarkt loopt u naar het schap waar men het beslag voor allerhande bakproducten kan vinden, en kiest u voor een pak Koopmans Appeltaart en een pak bloem.
Dit is voor mij de basis van iedere taart die ik bak.

Op uw lijstje staan verder een pak roomboter, een bakje bosvruchten (frambozen, bramen, blauwe bessen.. wat u maar blieft), rozijnen en een doosje eieren.Bij thuiskomst zet u de oven aan op 180 graden en stalt u de producten netjes naast elkaar uit. Was uw handen! Vervolgens pakt u een klein kommetje en een grote kom.

1. U breekt een ei in het kleine kommetje, en klutst het  even door elkaar met een vorkje. Dit vorkje is het enige gereedschap dat we vandaag gebruiken.
2. Breek de boter in 8 stukjes met uw handen en leg zeven stukjes in de grote kom.
3. Leeg het gehele pak Koopmans beslag in de grote kom en gooi bijna het hele kommetje met losgeslagen ei er in.
4. Nu komt het zwaarste gedeelte: een kwartier lang gaat u met uw blote handen alles door elkaar kneden, totdat u er een grote deegbal van kunt rollen
5. Deegbal gemaakt? Laat het even rusten en gebruik het achtste, overgebleven stukje boter om de springvorm goed in te vetten, net zolang tot u geen boter meer over houdt.
6. Trek een stuk deeg van de deegbal en leg het in het kommetje met overgebleven ei. Vlak de deegbal in het midden van de springvorm uit met uw vuisten. Maak vervolgens een opstaande rand. Het is heel normaal dat stukken bodem nu zichtbaar worden door het deeg heen: gaan we zometeen bedekken met deeg.
7. De opstaande deegrand komt inmiddels tot aan de rand van de springvorm? Mooi: zet uw wijsvinger op de rand en draai met uw andere hand het springvorm met de klok mee, zodat u flinke stukken deeg aan uw vinger rijgt.
8. Dit deeg gebruiken om open/dunne stukken bodem weer netjes te dichten. Gooi vervolgens de rozijnen en bosvruchten in dit mandje van deeg.
9. Waar was die zak bloem nou voor nodig? Heel eenvoudig: strooi er een dun laagje van op uw aanrecht, wrijf het uit en maak kleine balletjes van het overgebleven deeg. Deze rolt u vervolgens door de bloem heen uit tot mooie lange slierten. Leg deze vervolgens kruislings over elkaar op het bed van rozijnen en bosvruchten.
10. Zet het geheel vijftig minuten in de oven, kijk tussendoor even of alles mooi goudbruin wordt. Gebruik de baktijd om alles op te ruimen, af te wassen, etc. Na die vijftig minuten zet u de oven uit en laat u de taart nog tien minuutjes in de oven staan, met de deur op een kiertje.

En wat is de elfde stap? De springvorm losmaken, de taart aansnijden en genieten van uw handgemaakte meesterwerk!
Van de edelachtbare foodies van WeLoveSweetStuff

Geen opmerkingen: