woensdag 27 februari 2013

De edele kunst van het scheren

John L. Sullivans indrukwekkende snor
Hoewel een baard het teken is van ultieme ruige mannelijkheid of mannelijke ruigheid, en er maar weinig dingen zo indrukwekkend zijn als een mooie, verzorgde snor, ontkomen we er in de hedendaagse maatschappij toch niet aan; scheren. Onze baas, onze vrouw, onze kinderen, allemaal hebben ze liever een gladgeschoren bakkes dan een priksik. Helaas maar waar. Voor sommige beroepen is gezichtsbeharing een nadeel, voor sommige beroepen is het onmogelijk, en voor weer andere beroepen is het bijna een must, bijvoorbeeld machinist of agent, daar hoort toch domweg een snor op? De rest van ons heeft er maar meer te leven dat 'men' ons liever in ons blotebillengezicht ziet.

Zo tegen de zomer, of rond een groot sportevenement worden we via de televisie weer doodgegooid met reclames voor allerhande scheersystemen met nóg meer mesjes, nóg meer rubberen ribbels die "de huid strak trekken", en nóg meer huidverzorgende strips voor een "ultraglad resultaat".

Zoals wel vaker het geval is met "consumptie-tv" is het lastig om de beweringen à la minute te weerleggen. "meer mesjes, betekent minder scheerbewegingen en dus minder irritatie" het klinkt plausibel! Rubberen strips die huid glad trekken? Je voelt de spanning op je huid als als je een postelastiek om je hand wikkelt. Huidverzorgende strips met Aloë Vera? Oeh, wat een glad middeltje zit erop als je 'm onder de douche aanraakt. En toch, het gladste scheerresultaat? Mijn persoonlijke ervaring is anders.

Eerst even hoe "wij" ons tegenwoordig scheren. Je pakt je supersonische scheersysteem met 3, 4 of zelfs 5 mesjes. Je pakt een spuitbus met "scheergel" en neemt wat van deze "unieke, verfrissende formule" die het meest lijkt op chemisch afval uit een tekenfilm. Je smeert het uit op je gezicht, het voelt kunstmatig, totaal niet als iets wat door moet gaan voor zeep, en je hanteert je mes, of beter gezegd, je systeem. Je scheert en het resultaat is niet onaardig, op de lastige plekken zoals mondhoeken en kin na. Daar haal je nog een paar keer het systeem langs maar no dice. Laat dan maar, je spoelt de gelresten van je gezicht af en brengt aftershave balsem aan. Spul dat moeilijk intrekt omdat je huid nog bedekt is met die "huidverzorging" van het scheersysteem. Gevolg: niet glad en bovendien een geïrriteerde huid.


Klassiek scheergenot
Sinds kort heb ik het klassiek scheren ontdekt. Met een klassiek veiligheidsscheermes, wat ook wel een 'krabbertje' genoemd wordt. Ik durf te stellen dat ik me daarmee gladder scheer dan met enig ander scheersysteem met meerdere mesjes, en bovendien maakt het van het scheren een prettige bezigheid waar je bovendien je aandacht bij nodig hebt, dus je hebt ook eens even rust.




Klassiek natscheren heeft een aantal belangrijke voordelen :

- Glad scheerresultaat
- Maakt van het scheren een prettige, ontspannende bezigheid
- Is op lange(re) termijn goedkoper dan de moderne scheersystemen.

Het heeft echter, zoals wel meer goede dingen, ook een paar nadelen :

- Het vergt wat oefening
- Vraagt (veel) meer tijd
- Vereist een investering aan het begin van je "carrière"


Bijkomend voordeel vind ik persoonlijk dat het klassieke scheermes allereerst veel meer "Schwung" geeft dan de moderne systemen, zo'n onbeschermd mesje langs je huid schrapen voelt best wel badass. En daarnaast geeft het een gevoel van tijdloze mannelijkheid. Soldaten in de Eerste Wereldoorlog gebruikte de dubbelzijdige scheermesjes die in 1901 werden gepatenteerd door King Camp Gilette, dat waren dezelfde mannen die maandenland verbleven in modderige geulen in Frans/Duits takkenweer, met bovendien uitbraken van (besmettelijke) ziekten, en dit allemaal in oorlogstijd. Hoeveel meer badass kun je hebben?

Dat klassiek scheren hè, hoe gaat dat nou in zijn werk? Dat zal ik eens stap voor stap uit de doeken doen.

Stap 1: Verwarm en bevochtig je baard :


Makkelijkste oplossing: ga douchen! Tijdens het douchen wordt de baard voldoende bevochtigd en verwarmd en dan ben je gelijk op de juiste plek voor...

Stap 2: reinig je huid:

Om te zorgen dat de haren goed afgesneden worden is het raadzaam om je gezicht vóór het scheren te wassen met bijvoorbeeld een scrub-gel die ook gelijk dode huidcellen verwijdert. Als je hiermee klaar bent kom je onder de douche vandaan en dep je je gezicht droog. Op die manier blijft de baard vochtig genoeg zonder te droog te worden en je bent ook weer niet te nat waardoor de volgende stap moeilijker zou worden.


Stap 3: breng pre-shave lotion aan:

Geen must maar ik vind het prettig. Het biedt bescherming tegen geïrriteerde huid, haaringroei en maakt de huid glad en soepel waardoor het mes er makkelijker overheen glijdt


Stap 4: breng scheerzeep aan:


Niet die troep uit een spuitbus! Gewoon, ouderewetse scheerzeep met een kwast. Het voordeel van de kwast is dat het de huid masseert en prikkelt waardoor de haren overeind komen en de huid goed doorbloed raakt. Bovendien is het ontspannend, het gebkriebel van de haren op je gezicht. Maak de kwast nat met warm water, draai rondjes in de zeepkom tot er een schuim ontstaat, breng het schuim met draaiende bewegingen aan op je bakkes en ga verder naar...


Stap 5: scheren:

Maak het scheermes nat met warm (of als je ertegen kunt heet) water en begin te scheren. Houd het scheermes gekanten, dit doe je als volgt; zet de kop van het scheermes tegen je wang en kantel de kop nu ongeveer 45 graden. Houd het scheermes vast aan het eind van de steel, op die manier kun je het gewicht van het mes het werk laten doen, waardoor je de kans op scheerwondjes verkleint.


Stap 6: controleer het resultaat:


Voel goed, bijvoorbeeld bij de kin, of het resultaat naar wens is. Als het naar wens is, ga dan verder met stap 7. Mocht je toch nog (teveel) stoppels voelen, zeep dan dat gedeelte opnieuw in en herhaal stap 5, je huid zal je dankbaarder zijn dan wanneer je door blijft krassen.


Stap 7: breng (eventueel lotion) en after shave aan:


Als het resultaat naar wens is, spoel je gezicht dan af met koud (niet lauw, alleen de blauwe kraan) water. Breng daarna een lotion aan, geen balsem, die trekt veel langzamer in. Daarna doe ik het volgende; handen nat maken met koud water, aftershave erop druppelen of sproeien en dan uitwrijven in het gezicht. Op die manier gebruik je niet teveel aftershave (waardoor de geur hinderlijk wordt) en verkoel je de huid nog eens extra. Naar mijn mening krijg je het beste resultaat met een 'ouderwetse' aftershave, dus geen marketingproduct van een kledingmerk, maar eentje mét alcohol. Alcohol reinigt en verfrist de huid en stimuleert de doorbloeding. Het resultaat is een gladgeschoren, fris gezicht, klaar voor álle mannelijke avonturen die de dag kunnen brengen!


Wat heb je nodig om een carrière als klassiek scheerder te beginnen? (Plus een aantal persoonlijke favorieten)

1. Scheermes en mesjes.
Dit is een lastige keuze, vond ik, omdat het moeilijk is om duidelijk te maken wat het verschil is tussen de verschillende merken en verschillende sluitingen. Er zijn twee types :



Schroefsluiting

Voor dubbelzijdige scheermesjes. Met schroefverbinding om het scheermesje in te leggen: door de kop los te draaien, kan het beschermingsplaatje verwijderd worden. Het mesje kan er dan worden ingelegd, waarna het beschermingsplaatje weer wordt vastgeschroefd.



Vlindersluiting

Klassieke scheermessen voor dubbelzijdige scheermesjes. Met vlindersluiting om het mesje in te leggen: door het handvat te draaien, opent de scheerkop zich als een vlinder.


Voor vervangende mesjes kun je kiezen uit een breed scala van merken, het ene merk is vergevingsgezinder dan het andere. Bijvoorbeeld Derby staat bekend als vergevingsgezind en is daarom geschikt voor de beginnende scheerder, Feather staat bekend om vlijmscherpe mesjes en is voor de gevorderde klant.

2. Scheerkwasten.



Varkenshaar (ook wel berenhaar genoemd)
Deze kwast bevat de haren van een mannetjesvarken (beer). Deze haren zijn stug en houden minder water vast maar zijn ook goedkoper en daarom geschikt als "beginner".

Dassenhaar (of ook wel marterhaar)
Deze kwasten zijn (veel) duurder dan varkensharen kwasten maar gaan langer mee, zijn minder stug en kunnen meer water vasthouden.



Scheerzeep gebruik je om je baardharen zacht te maken en overeind te laten komen door de huid te stimuleren met een scheerkwast als je de scheerzeep opbrengt. Bovendien maakt scheerzeep het makkelijk om het mes over de huid te trekken. Zoals met alle onderdelen van de uitrusting kun je kiezen uit verschillende merken van goedkoop tot idioot duur. 






Op de website van Totale Shave kun je een zeer redelijk geprijsd starterspakket bestellen bestaande uit scheerzeep, kwast en klassiek scheermes en vervangende mesjes. Mijn starterspakket bestond uit het volgende :

Scheerzeep Vergulde Hand Scheerzeep Vergulde Hand 
Parker scheermes 79R Parker scheermes 79R
Temizel scheerkwast Temizel scheerkwast 
Derby scheermesjes Derby scheermesjes 

In totaal was ik voor deze set nog geen € 45,00 kwijt inclusief bezorging, de volgende dag! Bovendien deden ze er nog een teaser-setje Alt-Innsbruck lotion en aftershave bij.

Al met al een investering, hoewel het wel meevalt als je kijkt hoeveel de vervangende mesjes van een populair scheersysteem kosten per 16 pack ruim 30 euro.

Concluderend zou ik echter willen stellen dat de moeite en de investering zich dubbel en dwars terug betalen door het plezier dat de dagelijkse scheerbeurt kan brengen. Je voelt je erna echt verzorgd en verkwikt, en zoals ik eerder al vermeldde is het resultaat gladder dan met de meeste moderne scheersystemen. Voeg daar het badass-gehalte aan toe en de keuze is snel gemaakt, toch?

Geen opmerkingen: